Pankreas kanserlerinde tedavi yöntemi olarak pankreas ameliyatı en uygun tedavi arasında yer alır. Pankreas ameliyatlarında kanserin erken teşhis edilmiş olması en önemli unsurlardandır. Pankreas ameliyatı uzun süren ameliyatlar arasında yer almaktır. Bu da ameliyat sonrası iyileşme sürecinin zaman alacağı anlamına gelebilektedir.
Bu tip hastalarda; küratif ve palyatif olarak 2 çeşit ameliyat yöntemi uygulanmaktadır. Bunları sırasıyla açıklamak gerekirse;
- Küratif ameliyatlar: Tüm tümör dokusunun güvenli bir şekilde vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Küratif ameliyatlar sonrasında veya öncesinde kemoterapi / radyoterapi tedavisi gerekebilir.
- Palyatif ameliyatlar: Bu ameliyatlar tümör dokusunun tamamen alınamayacağı tespit edilmiş hastalarda uygulanmaktadır. Hastanın rahatlamasına yönelik genellikle safra kanalı ya da bağırsaklardaki tıkanıklıklarda kullanılmaktadır.
Pankreasta bulunan tümörlerin alınması için 3 çeşit cerrahi yöntem uygulanmaktadır.
- Pankreas Kanserinde Pankreatoduodenektomi (Whipple Yöntemi)
Ekzokrin pankreas kanserlerinin tedavisinde kullanılan en yaygın cerrahi yöntemdir. Bu ameliyatta gereken durumlarda pankreasın baş gövdesi, etrafında bulunan lenf bezleri, mide ve ince bağırsağın bir kısmı, safra kanalının bir bölümü ve safra kesesi alınır. Karaciğerden gelen safranın ince bağırsağa devam edebilmesi için safra kanalı ince bağırsağa direkt bağlanır.
Bazen ölümle sonuçlanan bu ameliyat riskli bir ameliyattır ve doktor ve hastanenin deneyimli ve yetenekli olması çok önemlidir. Pankreas kanseri için tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat her zaman tam iyileşme sağlamamakla beraber sonrasında dahi vücuda yerleşen kanser hücreleri zamanla büyüyerek ölümle sonuçlanabilmektedir.
Whipple Yöntemi sonrası oluşabilecek komplikasyonlar
- Ameliyat kaçağı, Anastamoz kaçaği
- Enfeksiyon
- Kanama
- Yemek yedikten sonra midenin kendini boşaltamama durumu
Whipple yöntemi sonrası iyileşme süreci nasıl ilerliyor ?
Pankreas ameliyatı ciddi ve riskli bir operasyon olduğu ve sonrasında da yan etkiler olabileceği için bu tip hastaların hastaneden taburcu olma süreleri 7-8 günü bulmaktadır. Hastaların taburcu olduktan sonra hala doktor kontrolü altında tutulması gerekmektedir. Pankreas kanseri olan hastaların ameliyattan sonra kemoterapi ve radyoterapi tedavisi alması önerilir. Tümörün dokusunun belirlenemeyen şekilde dağılmış olması bu tedavilerin sıklıkla tekrarlanması gerektiğini göstermektedir.
Pankreas ameliyatı sonrası hastada diyabet gelişme olasılığı yüksektir.
- Pankreas Kanserinde Distal Pankreatektomi
Bu yöntem tümörün daha çok pankreasın gövde ve kuyruk kısmında bulunan nöroendokrin tümörlerin tedavisi için kullanılır. Pankreasın kuyruk, gövdenin bir bölümü ve dalak alınır. Dalak, vücudun enfeksiyondan korunmasını sağlayan bir organdır ve ameliyat sırasında alındığı için operasyon öncesinde enfeksiyon risklerinin minimuma indirilebilmesi adına bazı aşıların yapılması önerilmektedir.
- Pankreas Kanserinde Total Pankreatektomi
Bu tedavi yönteminde ise artık pankreas ve dalağın tamamen alınması gerekmektedir. Bu yöntem ekzokrin pankreas kanserlerinde nadiren kullanılmaktadır. Hasta, pankreas olmadan bir yaşam sürdürebilir. Fakat pankreasın görevlerinden biri olan insülin salgılanması pankreasın vücuttan alınmasıyla sonlanacaktır. Hasta, bu ameliyat sonrasında hayatı boyunca insülin takviyesine ihtiyaç duyacaktır.